Erken Sosyalleşen Yavru Köpekler
Sosyalleşme, köpeğinizin genel refahı için önemlidir. Çünkü ona yeni deneyimlerle olumlu bir şekilde başa çıkma becerileri geliştirme yeteneği sağlayacak ve böylece köpeğinizin stresini azaltacaktır.
Sosyalleşme nedir?
Sosyalleşme, köpekleri yeni ortamlara ve durumlara maruz bırakma sürecidir. Yeni şeyler, hayvanlar, insanlar ve deneyimlerle karşılaştıklarında kendilerini daha rahat hissetmelerine yardımcı olur. Sosyalleşme, özellikle sekiz ila yirmi haftalık ilk kritik sosyalleşme zamanı olan köpek yavrusu döneminde önemlidir.
Sosyalleşmiş yavrular tipik olarak daha mutlu, daha arkadaş canlısı, daha öngörülebilir ve stresle daha iyi başa çıkabilir. Yeterince sosyalleşmemiş yavrular, yeni durumlarla başa çıkma becerilerinden yoksun oldukları için genellikle korkulu, utangaç, endişeli ve hatta bazen korkunç derecede saldırgan yetişkin köpekler haline gelirler.
Sosyalleşme, yavrulukla bitmemeli, daha çok bir ömür boyu süren bir yolculuktur. Köpeğinizin davranışının temeli ilk birkaç ayda atılsa da sorumlu evcil hayvan sahipleri sosyal becerileri pekiştirir ve köpeklerini tüm hayatı boyunca sürekli olarak yeni sosyal deneyimlere maruz bırakır.
Köpeğinizi Sosyalleştirme Fikirleri:
Yavruların erken sosyalleşmesi 8-20 haftalıkken önemlidir. Ancak bunu güvenli bir şekilde yapın. Diğer köpeklerin sağlık durumunun bilinmediği halka açık yerlerden kaçının.
Yavru Anaokulu veya İtaat Dersleri: Her köpek, diğer insanlar ve köpekler yanında iyi davranmayı öğrenmelidir. Yapılandırılmış bir sınıf, köpeğinize yeni köpekler ve insanlarla tanışıp onları selamlarken itaat becerilerini uygulama şansı verecektir. Veterinerinize, yavru köpeğinizi bir eğitim sınıfına kaydetmenin ne zaman güvenli olacağını sorun.
Parklar: Bölgenizdeki parkları ziyaret edin. Bolca ödül alın ve çocuklar köpeğinizi sevmek istediğinde, onlara köpeğinize de ödül vermek isteyip istemediklerini sorun.
Doğa yolları: Bunlar hem egzersiz yapmak hem de yeni insanlarla tanışmak için harikadır. Ayrıca muhtemelen farklı türde hayvanlarla karşılaşacaksınız.
Açık hava etkinlikleri: Köpeğinizi veya yavru köpeğinizi gençlik spor etkinliklerine, küçük festivallere veya bağış toplama yürüyüşleri gibi köpek etkinliklerine maruz bırakmaktan korkmayın.
Evcil Hayvan Mağazaları: Bunlar pek çok yeni şey görmek için harika bir fırsat olabilir. Ancak karşılaştığınız bilinmeyen köpekler konusunda dikkatli olun. Tüm başıboş köpekler dost değildir ve hepsi sağlıklı olmayabilir. Yavru köpeğinizi bir evcil hayvan dükkanına götürmenin ne zaman güvenli olacağını veterinerinize sorun.
Şehir Merkezi: Güzel bir şehir merkezine sahip bir şehirde yaşıyorsanız, köpeğinizi yürüyüşe çıkarın.
Bunlar, köpeğinizi sosyalleştirmek için sadece birkaç fikir… Köpeğinizi her zaman kontrol altında tutun, bol bol ödül alın ve pozitif tutun. Köpeğinizi hiçbir şeye zorlamayın. Bunun yerine, sakin olun ve köpeğiniz aşırı endişeli veya bunalmış görünüyorsa, kısa tutun. Hatırlanması gereken bir uyarı, yavru köpeğinizin bağışıklık sisteminin yaklaşık 5 aylık olana kadar hala gelişmekte olduğudur. Bu nedenle onu sağlığı şüpheli herhangi bir hayvana maruz bırakmaktan kaçının.
Yaşam boyu sosyalleşme, köpeğinizin hayatı boyunca karşılaşacağı durumlara daha az korku ve stresle nasıl tepki vereceğini öğrenmesinin en iyi yoludur. Genel olarak daha mutlu, daha dengeli bir evcil hayvan olmasına yardımcı olacaktır.
Kaynak: 15 Ocak 2021 AMC Blog tarafından