Evcil Dostunuzla Güvenle Seyahat Etmek İçin İpuçları 1. Bölüm

Artık tatil için arkadaşlarımızı ve ailemizi ziyaret etmenin kendimize zaman ayırmanın vakti geldi. Çocuklarla seyahat etmeden önce bir planlama yapmamız gerektiğini hepimiz biliyoruz. Ancak evcil hayvanlarla seyahat ederken gerekli hazırlığı yaptığınızı düşünüyor musunuz? Seyahat arkadaşınız olarak evcil hayvanınızla ister trenle, ister uçakla veya otomobille seyahat edin, seyahatiniz öncesinde ve sırasında yapabileceğiniz birkaç şey vardır.

Taşıma şekli ne olursa olsun, bunları yaptığınızdan emin olun:

  • Evcil hayvanınızın mikroçipli olduğundan ve/veya vücudunda bir tür kimlik bulunduğundan emin olun. Boyun veya göğüs asmasıyla aynı hizada duran kimlik etiketleri, kolyeleri vb. en güvenli olanlardır. Kimlik, bir yaka veya tasma üzerine de işlenebilir.
  • Evcil hayvanınızın aşı kayıtlarını ve önemli olabileceğini düşündüğünüz diğer tıbbi kayıtlarını yanınıza alın. Kolay erişim için kayıtları taramak ve dosyayı telefonunuza kaydetmek, büyük miktarda kağıt taşıma ihtiyacını ortadan kaldırır.
  • Evcil hayvanınızın tüm ihtiyaçlarını yanınıza alın. Evcil hayvanınızın yolculuk boyunca rahat etmesini sağlamak için yeterli yiyeceğiniz, ikramlarınızve oyuncaklarınız olması önemlidir. Gerektiğinde kullandığınız ilaçlar da dahil olmak üzere tüm ilaçların yolculuk için paketlendiğinden emin olun. Seyahat kapları, şişelenmiş su ve paketlenmiş mamalar (yaş veya kuru) gibi öğeler, evcil hayvan ebeveyni olarak sizin için de harika bir gezi geçirmenizi kolaylaştırır. Paketlemede dikkate alınması gereken diğer öğeler arasında havlular, yatak, kaka torbaları veya atıkları toplamak için diğer torbalar ve kağıt havlular bulunur.
  • Evcil hayvanınızın seyahat edecek kadar sağlıklı olduğundan emin olmak için veterinerinizle bir check-up planlayın.
  • Gideceğiniz yerdeki bir acil veteriner kliniğinin yerini ve çalışma saatlerini araştırın. Muhtemelen bu bilgiye ihtiyacınız olmayabilir, ancak her ihtimali düşünmek en iyisidir.
  • Seyahat sırasında evcil hayvanın harekete duyarlılığı varsa veya bu duruma karışı bir olasılık varsa, çeşitli çiçek esansları  veya bitkisel ilaçlar bulundurmayı unutmayın. Kaygı ile ilişkili hassasiyetler için veteriner hekiminizin tavsiye ettiği ilaçları da kullanabilirsiniz.

Uçakla seyahat ediyorsanız;

  • Direkt uçuş rezervasyonu yapmayı tercih edin. Direkt uçuş, özellikle evcil hayvanınız uçağın kargo bölümünde seyahat edecekse, havayolu personelinin evcil hayvanınızı yanlış yere gitme şansını azaltacaktır. Direkt uçuş rezervasyonu yapamıyorsanız, yolculuk boyunca evcil hayvanınızın nerede olduğunu her zaman bilmeniz için taşıma kabına bir GPS takip cihazı takabilirsiniz.
  • Politikalar havayolları arasında farklılık gösterebileceğinden, uçuş rezervasyonu yapmadan önce havayolunun evcil hayvan seyahatiyle ilgili politikalarını kontrol edin.
  • Veterinerinizden bir sağlık sertifikası alın. Bu belge, evcil hayvanınızın sağlığını ve seyahate uygunluğunu onaylar. Yurtdışına seyahat ediyorsanız, o ülkeye özel sertifikaya ihtiyacınız olabilir ve evcil hayvanınızın ek aşılara veya iç ve dış parazit tedavisine ihtiyacı olabilir. Bazı ülkeler, uluslararası akredite edilmiş bir veterinerden sertifika almayı zorunlu kılar. Kuduz titreleri ve karantina gerektiren ülkelerde bu sürecin geçmesi biraz zaman alabilir. Bu yüzden seyahatinizi önceden planlayın.
  • Yalnızca seyahat etmeye uygun ve uluslararası onaylı bir taşıma kabı kullanın. Taşıma kabını “CANLI HAYVAN” etiketiyle işaretleyin.
  • Cep telefonu numaranızın yanı sıra gideceğiniz yerin telefon numarasını içeren geçici seyahat etiketleri oluşturun. Bu etiketler, evcil hayvanın taşıma kabına yapıştırılabilir.
  • Havaalanı/havayolu personeli ile iletişim kurun. Karşılaştığınız tüm havaalanı ve havayolu personelinin evcil hayvanınızla seyahat ettiğinizi bilmesini sağlayın.

Karayolu ile seyahat ediyorsanız;

  • Seyahatinizden önce evcil hayvanınızı arabaya alıştırın. Evcil hayvanınızın arabada iyi bir gezgin olmadığını zaten biliyorsanız (veya emin değilseniz), araba hareket halinde değilken köpeğiniz veya kedinizle birlikte arabada oturun. Kısa sürelerle başlayın ve süreyi kademeli olarak artırın. Ardından, sürüşlerin uzunluğunu kademeli olarak artırarak kısa süreli gezintilere çıkarın. Her yolculuğun sonunda evcil hayvanınızı bir ödülle ödüllendirin. Sakinleştirici spreyler, çiçek esansları  veya bitkisel ilaçlar veya veteriner hekiminizin tavsiye ettiği ilaçları da kullanabilirsiniz.
  • Evcil hayvanınızı araçta emniyete alın. Güvenlik en yüksek önceliktir. Taşıma kabı, köpeğinizi arabada güvende tutmanın ve aynı zamanda sürücünün dikkatinin dağılmasını en aza indirmenin iyi bir yoludur. Bir taşıma kabı, evcil hayvanınızın ayağa kalkması, uzanması ve dönmesi için yeterli alana izin vermelidir. Taşıma kabının bol miktarda havalandırma sağladığından emin olun. Evcil hayvanınızı emniyete almanın diğer yolları arasında bir evcil hayvan oto koltuğu veya evcil hayvanınızı arabada tutmak için aracın emniyet kemerine takılan eki olan bir tasmalar yer alır. Evcil hayvanınızın boynunu veya göğsünü kısıtlamadan veya tahriş etmeden rahat olmalıdır. Tanıdık bir battaniye eklemek, evcil hayvanınızın sakin kalmasına yardımcı olacaktır.
  • Mola verdiğinizden emin olun. Sizler uzun saatler mola vermeden gitmek istediğiniz yere gidebilirsiniz. Ancak evcil hayvanınıza her üç ila dört saatte bir ara vermek iyi bir fikir olabilir. Bir rahatlama, yürüyüş ve/veya su molası ikiniz için de faydalı olacaktır.
  • Evcil hayvanınızın özel beslenme ihtiyaçları varsa, karavanla seyahat etmek hayatı kolaylaştırabilir. Çünkü ocak ve buzdolabına erişim, kişiselleştirilmiş yemeklerinizi yanınıza almanıza olanak tanır. Burada bulabileceğiniz dikkate alınması gereken başka hususlar da vardır.
  1. Bölüm için bizi takip devam edin. Evcil hayvan seyahatiyle ilgili ipuçlarını ele alacağız. Evcil hayvanınızın iyi bir seyahat arkadaşı olmasına yardımcı olun…

                                                                                                                                                   Dr SecH

Başa dön